sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Juoksuun hurahtaneen hilavitkuttimet

Minulla on valmiina omina luonnosteksteinään muutamia a
iheita, joista olen ajatellut blogissani kirjoittaa. Tämä on nyt yksi niistä; postaus juoksuun hurahtaneen hilavitkuttimet. Hilvitkutin sana voi kalskahtaa korvaan oudolta, mutta kyse on siis juoksijan välineistä ja varusteista. Huomauttaisin tähän heti kärkeen, että tarkoitus ei ole sen kummemmin mitään tiettyä merkkiä mainostaa, kukaan ei minulle näistä mainoksista maksa.

Tärkeimpänä varusteena näin syksyn pimeinä aikoina mainitsisin kunnolliset heijastimet. Itse suosin heijastinliiviä. Se on juoksijalle varsin huomaamaton, mutta mitä luultavimmin kanssakulkijoille ei jää liikkeeni epäselväksi. Näin syksyn hämärinä sadepäivinä käytän heijastinliiviä myös päiväsaikaan juostessani.Kuvasta erottuu myös toinen henkilökohtaisesti erittäin tärkeänä pitämäni asia juoksulenkeillä, eli musiikki. Kuullokkeiden johdot siis erottuvat kuvasta. Muutama viikko sitten hommasin Spotyfayn Premium -vesion, eli nyt musa kuuluu myös rajattomasti kännykässä. Verraton vekotin ja rajaton musavarasto mukana. 

Kolmantena tärkeänä varusteena pidän juoksukelloani. Sykemittarista en niinkään alkuinnostuksen jälkeen perusta, mutta tykkään siitä, että kello mittaa juostun ajan ja etenkin matkan. Kiva tietää jälkeenpäin, kuinka pitkä lenkki tulikaan juostua. Joskus tulee juostua sellaista siksakkia pitkin mukavia reittejä, että jälkeenpäin matkan laskeminen jostakin karttapalvelusta olisi hankalaa. Sitä tapaa ennen juoksukellon hankintaa käytin.


 Yksi tärkeä hankinta juoksijalle ovat tietenkin jalkaan sopivat juoksukengät. Itse olen vannonut vuosikausia Asicsen Trainereiden nimeen. Näissä on pieni pronaatiotuki ja fysioterapeuttini tekemän alaraaja-analyysin perusteella en sellaista tarvitsisi. Eli seuraava lenkkikenkäostosreissu tulee olemaan tuskaa, jos/kun vaihdan mallia. Neutraalit kengät ajattelin siis seuraavaksi suosituksen perusteella ostaa. Kengännauhat keplottelen kuvan osoittamalla tavalla, jotteivat ne matkalla aukene. Ainakin tässä mallissa nauhat ovat jotenkin niin liukkaat, että ne avautuvat normaalilla sidonnalla alta aikayksikön. 


Naisille tietysti kenkien ohella yksi tärkeimmistä juoksuvarusteista on sopivat ja tukevat liivit. Niistä en nyt tähän jostain syystä viitsinyt kuvaa laittaa, mutta niidenkin kohdalla olen ollut vuosikausia varsin merkki- ja malliuskollinen. Eli Absorberit ovat minun makuuni. Ei hölsky rintavarustus.

Näin syksyllä muutaman plussa-asteen lämpötiloissa olen todennut, että pipo on lenkillä usein hieman liikaa, joten taittelen Buffo-huivista itselleni pannan. Se suojaa sopivasti korvia, mutta päälaen kautta ilma niin sanotusti kiertää. Tästä kun hieman vielä viilenee, alkaa sitten pipokausi.


Ihan viimeaikoina olen alkanut ostaa myös urheilujuomia, geelejä ja glukoosipastilleja. Etenkin kesän helteillä lenkillä kaipasi kovemman hikoilun vuoksi jotain vähän vettä sakeampaa. Välillä käytin ihan suolavettä, välillä urheilujuomaa. Tunnin lenkille en yleensä ota juomaa mukaan, yli tunnin lenkeillä pidän mukanani vettä ja pitkiksillä vielä urheilujuomaa tai geelejä. Myös proteiinipatukoita olen ostanut kokeilumielessä muutamia. Näiden suhteen en ole mitenkään merkkiuskollinen, vaan olen koittanut löytää parasta makua. Yleensähän geelien ja urheilujuomien maku on ainakin minun mielestäni aika kamala. Nämä tuotteet ostin keväällä joltain messuilta.Tänään uhmasin harmaata ja hieman sateistakin syyssäätä ja kävin hissukseen hipsuttelemassa himpun vajaan kympin lenkin. Välillä piti pysähtyä vähän venyttelemään takareittä, se on taas vetänyt vähän hernettä nenukkiinsa ja on viime päivinä ilmineerannut itsestään kireydellään. 


Lenkin jälkeen lämmin suihku ja rauhallista sunnuntaipäivää viettelemään. Nostin kirjaimellisesti villasukilla vuoratut jalkani kohti kattoa.


5 kommenttia:

 1. Tärkeitä varusteita :). Mulla kanssa toi liivi keltasena. Musiikki yksin juostessa aivan ehdoton, siitä saa lisäboostia :). Mulla oli vielä muutama viikko sitten pelkkä sykemittari ilman gps:ää ja mittasin aina asicsista lenkin pituuden etukäteen ja juoksin sitten sen suunnitellun lenkin. Nyt hankin ton uuden joka mittaa myös matkaa ja vauhtia niiden sykkeiden lisäks ja se on kyllä parasta! Ihan sai vielä uutta intoa tehdä esim vetotreenejä kun ei tartte vauhtia arpoa. Mä harkitsin kanssa noita samoja kenkiä kun uusia hankin mutta päädyin sit kuitenkin NB:n 1260. Urheilujuomaa käytän tosi vähän, oikeestaan vaan ennen pitkistä tankkaukseen, mutta dexalin glukoosipastilleja käytän ja niitä GU:n herkkugeelejä aloin nyt kans käyttämään ku maralle treenasin :)

  Kivaa loppupäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gps-kello on antanut minullekin lenkkeihin ihan uuden ulottuvuuden ja lisännyt motivaatiota. Välillä käy niinkin, että on juostava vielä yhden korttelin ympäri, että tulee suunniteltu matka tai aika täyteen :) Tänään tuntui jotenkin tukkoiselta, joten gps:kään ei riittänyt motivaatioksi. Lenkki jäi suunniteltua lyhyemmäksi. Olin kuitenkin lukevinani kehon merkeistä, että kysymys ei ollut laiskuudesta vaan oikeasta jalan painamisesta... Hyvää illan jatkoa sulle myös! Kiva, kun jätit kommentin :)

   Poista
  2. Kroppaa kannattaa tosiaan kuunnella. Harvemmin enää laiskuutta on sen jälkeen kun on saanut itsensä jo ovesta ulos ja lenkille :)

   Poista
 2. Ahh, herkullisen värinen toi sun Garmin :)! Mikä malli se on? Ja samoilla ds trainereilla täälläkin painellaan... Hei vitsit, oon käynyt välillä kurkkailemassa täällä mutta nyt lisäsin lukulistalle! :)

  VastaaPoista
 3. Väri on kyllä tosiaan herkullinen. Malli on Forerunner 210, eli ainakin ostohetkellä gps-kellojen hintaluokan halvimmasta päästä, mutta minun tarpeisiini oikein riittävä. Lämpimästi tervetuloa lukijaksi :)

  VastaaPoista