sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Pitkä viikonloppu Zürichissa

Onkin jo vierähtänyt jonkin aikaa edellisestä kirjoituksestani. Kirjoitustauolle on hyviä syitä, tahtoo varmaan tämä joulunalusaika olla aika monessakin perheessä varsin kiireistä aikaa kaikkine joulujuhlineen ja pikkujouluineen. Meidänkin perheen kalenterissa on ollut niin joulujuhlaa, konserttia, pikkujoulua kuin koulun askarteluiltaakin. Tämän syyskauden yhtenä tärkeimmistä menoista oli kuitenkin viime viikonlopun pidennetty viikonloppu Zürichissa. Tätä viikonloppua onkin odotettu elokuusta saakka, silloin matka varattiin. Tällä kertaa olin matkassa kahden, jo opiskeluajoilta elämässäni mukana kulkeneen, ystävän kanssa. Olemme käyneet useita kertoja aiemminkin yhdessä tekemässä pieniä viikonloppumatkoja. Olemme järjestäneet matkat nyt pari-kolme kertaa joulun alla paikkaan, jossa on joulutori. Kolme vuotta sitten kävimme Tallinnassa, pari vuotta sitten Budapestissa joulumarkkinoilla ja tänä vuonna oli vuorossa Zürichin joulumarkkinat.


Niin Budapestissa kuin Zürichissakin osataan jouluun valmistautuminen. Joulutorit ovat täynnä väkeä ja järjestettyä jouluohjelmaa. Kojuissa myydään kuumaa terästettyä glögiä, paikallisia jouluherkkuja ja käsitöitä. Ihmisiä on tungokseksi asti.Zürichista löysimme ainakin kolme joulutoria. Yhdellä niistä oli "Singing Christmas tree" eli laulava joulupuu. Joulupuuhun siis nousi laulamaan lapsia tai aikuisia. Ensimmäisenä iltanamme joulupuussa lauloivat lapset, seuraavana päivänä aikuiset. Koska en saksaa hirveän hyvin ymmärrä, en kuuluttajan puheesta saanut selvää oliko kysymyksessä jokin koululuokka vai lapsikuoro. Hienosti lauloivat ja kauniilta näytti!


Toisella joulutorilla Zürichin päärautatieaseman yläkerrassa oli erikoisuutena 15m korkea joulukuusi, joka oli kauttaaltaan koristeltu Swarovskin kristalleilla. Olipa kerrassaan upea näky tämäkin joulukuusi!
 Zürichin pääkatu Bahnhofstrasse oli itsessään jo nähtävyys kaikissa jouluvaloissaan.


Myös Zürichin kaupunkia halkovan Limmat-joen ranta oli hieno näin syksylläkin. Joen ranta olisi varmasti vielä vaikuttavampi keväällä tai kesällä, kun jokea reunustavissa puissa on lehdet.


Zürichin keskustan lisäksi matkasimme parille vuorelle. Ensin nousimme paikallisjunalla lähes 900m korkean Uetlibergin näköalavuoren laelle:
Toisena päivänä matkustimme myöskin paikallisjunalla ja nousimme hissillä ja jalkapatikalla Felseneggin laelle.
Maisemat molemmilta vuorilta olivat henkeä salpaavia. Näimme kaukaa siintävät Alppien lumiset huiput ja alhaalla laaksossa näkyi Zürichin keskusta.


Matkaoppaat ja erilaiset matkasivustot eivät turhaan "haukkuneet" Zürichia maailman kalleimmaksi kaupungiksi. Kaupunki vaikuttikin todella kallilta. Edes lounasta ei saanut alle 20 eurolla. Alla kuvassa paikallista ruokaa eli röstiä. Maistui hyvältä.


Zürichissä oli kokonaisia kauppoja, jotka möivät pelkästään suklaata ja alla kuvassa näkyviä Luxemburgereita (eli macarons-leivoksia). Näitäkin herkkuja täytyi tietenkin maistella! Oma suosikkini näistä oli vaaleanpunainen vadelmahillolla täytetty Luxemburger.


Tällaiseen vessakylttiin törmäsimme eräässä ravintolassa :)


Zürich voisi olla varteenotettava vaihtoehto myös hieman urheilullisemmalle lomalle. Meillekin kävelykilometrejä kertyi huomaamatta varmaan parinkymmenen kilometrin luokkaa päivässä, mutta Zürichissa olisi myös mahdollista lähteä erilaisille vaellusreiteille. Ja maastossa riittäisi haastavuutta kovempikuntoisillekin. Tästä reissusta jäi myös kipinä, että Alpeille on joskus elämässään vielä päästävä! Jollei laskettelemaan, niin ainakin aistimaan oikean alppikylän tunnelmaa.

2 kommenttia: