maanantai 8. toukokuuta 2017

Painavaa asiaa

Onko se niin, että vain laihat ihmiset voivat juosta kovia kilometriaikoja tai muuten treenata kovaa? Pystyykö ihmisen kropasta päättelemään, kuka treenaa kovaa, kuka vähemmän kovaa? Voiko vähän pyöreämpi olla silti hyväkuntoinen?

Tämä aihe on itselleni herkkä. Olen ollut ihan pikkulapsena ns. normaali, mutta oikeastaan siitä lähtien aina "liian" jotain. Ensin alakoulusta lähtien liian painava, johtuen osittain niihin aikoihin todetusta astmasta ja kortisonilääkityksestä. Suurimmaksi osaksi varmaan silti hyvästä ruokahalustani. Yläasteen ja lukion välissä aloitin juoksemisen ja laihduttamisen. Yhtäkkiä olinkin ympäröivän maailman mielestä liian laiha. Sen jälkeen muutaman vuoden ympäröivän maailman mielestä varmaan suhteellisen normaali, mutta sitten tämä "liian" kaikkea alkoi raskausaikaina uudelleen. Paino nousi liian aikaisin, liian paljon. Terveydenhoitaja kommentoi kerran, että kyllä se paino nousee, jos vaan kokonaisia suklaalevyjä syö. No, tähän päivään mennessä en ole yhtään suklaalevyä kertaistumalta yksikseni syönyt, mutta sitähän ei kysytty.

Vaikka en ole koskaan saanut painoani putoamaan ihan samoihin lukemiin kuin se oli ennen lapsia, sain olla tässä välissä taas muutaman vuoden suhteellisen rauhassa ihmisten kommenteilta, kai se pieni pyöreys on perheenäidille ihan sallittua. Nyt olen taas muutaman vuoden saanut kuulla, kuinka olen kaikkea "liian". "On se kyllä jännää, että sinä sen maratonin juoksit, vaikka olet tuollainen.... no vähän pullea", yksi esimerkki saamistani kommenteista. Nyt ihmettelyt ovat vaan lisääntyneet, kun olen kertonut, että treenaan triathlonille. "Eikö sulla sit paino laske, kun treenaat", "Ne kovemmat juoksijat on varmaan semmosia viiskytkilosia", "siitä kyl näki, että se on treenannu kovaa". Ja kun on tarpeeksi näitä kommentteja kuullut, kuvittelee jo mielessään loppujenkin niin ajattelevan, vaikka eivät mitään sanoisikaan.

Voin nyt paljastaa salaisuuden. Olen treenannut ihan helvetin kovaa koko talven omaan lähtötasooni nähden. Niin kovaa, että laihduttaminen on ollut pakko unohtaa. Muutaman viikon sitä kasvavien treenimäärien ohessa yritin, mutta totesin pian, että joku tässä yhtälössä on nyt liikaa. Väsytti väärällä tavalla. Joko minä laihdutan ja treenaan sen ehdoilla tai sitten minä treenaan ja syön sen ehdoilla. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon tässä vaiheessa, koska ajattelin ja ajattelen edelleen, että kyllä niitä minuutteja voi ottaa omista ennätyksistään tässä vaiheessa vielä ihan kuntoa kasvattamalla. Niin on käynytkin. Esimerkiksi uinnissa 200m:n aika on parantunut 20 sekunnilla, puolimaratonaika yli vartilla jne. Tiedän kyllä faktat, jokainen ylimääräinen kilo vaikuttaa loppuaikaan huonontavasti, mutta onko sillä tässä vaiheessa merkitystä, kun ura on vasta alkamassa. Ei ole. Voinpahan parantaa aikaa sitten joskus myöhemmin ihan sillä, että olen kevyempi. Vaikka tokkopa se noin yksinkertaista on.

Hauskinta tässä koko vuodatuksessa on, että missään vaiheessa elämääni en ole ollut niin lihava, että siitä asiantuntijoiden mukaan olisi ollut suurempaa haittaa. Pikkuisen pullukka ennemminkin, siellä normaalipainon ylärajalla. Mitä ihmeen kommentteja reilummin ylipainoiset oikein saavat? Erityisen masentavilta nuo kommentit tietysti tuntuvat nyt, kun itse kokee olevansa elämänsä kunnossa ja oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässäni olen ihan suhtkoht tyytyväinen siihen ihmiseen, joka peilistä katsoo. Vartalo alkaa omasta mielestäni olla sopivan jäntevä. Rasvaton se ei ole. Ilmeisesti pitäs olla.

4 kommenttia:

 1. Mä olen myös sitä mallia että jos paino nousee nykyisestä yhden kilon niin painoindeksi menee ylipainon puolelle. Okei, onhan mulla rasvaa etenkin alakropassa, mutta myös sellainen ruumiinrakenne että takapuoli on pieni ja reidet ohuet vasta noin kaksi viikkoa kuoleman jälkeen.

  On käsittämätöntä, kuinka ihmiset kuvittelee olevansa oikeutettuja huomauttelemaan toisten painosta ja ulkomuodosta. Jos ja kun ei tiedä taustoja, olisi syytä olla hiljaa.

  Ollaan ylpeitä siitä mitä ollaan! Kiloista viis, pääasia että ollaan terveitä ja pystytään treenaamaan, kuka mitäkin tavoitetta varten.

  PS. Joskus kokeilin Jutan Superdieettiä, lopetin puolentoista viikon jälkeen kun en jaksanut juosta perusvitosen lenkkiä. Juokseminen on sen verran tärkeää että valitsen mieluummin sen jos vaihtoehtona on parin kilon painonpudotus yhdistettynä juoksemattomuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Kuulostaa tutulta tuo ruumiinrakennekuvauksesi :) Ja tosiaan, terveys etunenässä!

   Poista
 2. Tosi fiksusti teit, kun keskityit kunnon kohottamiseen laihduttamisen asemesta.

  Olen joskus vuosia sitten yrittänyt pudottaa painoa juoksemalla. Onneksi tulin järkiini pian. Vaikka monessa lehdessä tuputetaan juoksua parhaaksi tavaksi laihtua, tällaiselle elämäntapamaratoonarille kombo ei sovi. Kehittyminen ja jaksaminen tyssää samalla kun mennään miinuskaloreilla.

  Saan kuulla silloin tällöin kommentteja: "Ai SÄ vai juokset?" Ulkonäkö selvästikin hämää. En ole langanlaiha ja reisissä hölskyy lihasten päällä iloinen suojakerros. Jostain syystä osa ihmisistä kuvittelee, että kaikkien maratoonareiden pitäisi olla kuivia tikkuja. Olen sinut asian kanssa ja nyttemmin mua vain naurattavat nuo kommentit. Ulkonäkö voi pettää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista <3. Minä laihdutin joskus nuorena ruokavaliota säätämällä ja juoksemalla. Jotenkin nyt on ollut tavallaan vapauttavaakin, kun ei tarvitse miettiä, paljonko lenkki kuluttaa kaloreita. Kuluttaa minkä kuluttaa, minä juoksen ja urheilen kuntoa kohottaakseni, en laihtuakseni :)

   Poista