keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Tunnelmia reilu viikko maratonin jälkeen

Nyt, kun maratonista on aikaa kulunut reilu viikko, kroppa alkaa tuntua palautuneelta. Viime viikon otin kaikin puolin ihan iisisti. Sunnuntaina, maratonin  jälkeisenä päivänä, kävin kävelemässä hissukseen vajaan tunnin, jotta maitohapot lähtisivät lihaksista liikkeelle. Keskiviikkona kävin hierojalla kevyessä,  palauttavassa jalkahieronnassa ja torstaina lapsukaisen kanssa hölkkäämässä pari kilometriä. Ensimmäisen juoksulenkin tein perjantaina. Hyvin hiljaisella tahdilla senkin ja mittaakin lenkillä oli vain 5 km. Tein tuon lenkin enemmänkin pään vuoksi, eli pääkoppa alkoi jo vaatia päästä vähän lenkkipolulle. Lauantaina pyöräiltiin perheen kanssa kevyellä rasituksella 10 km, kun pyöräilimme lampaita katsomaan.Sunnuntaina palasin jo vähän normaalimpaan tahtiin käymällä päivällä kuntosalilla tekemässä ylävartalotreenin ja illalla vielä ohjatussa venyttelyssä. Ohjattu venyttely teki kyllä terää tässä tilanteessa! Takareidet tuntuivat vielä ennen venyttelytreeniä hitusen kankeilta, mutta venyttelyn jälkeen jalat ovat tuntuneet taas ihan normaaleilta omilta jaloiltani. Eilen uskaltauduin jo judotreeneihinkin ja tänään olen pakkasin juoksukamat reppuun, jotta voin juosta töistä kotiin iltapäivällä. Tästä se taas lähtee pikkuhiljaa! Ihanaa!

Näiden keveämpien viikkojen aikana olen huomannut, etten ole ollenkaan oma itseni, kun en pääse liikkumaan. Myös kaikki kotityöt tuntuu jääneen tekemättä, vaikka aikaa on ollut enemmän käytettävissä kaikkeen muuhun. Olen ikäänkuin jumahtanut sohvan pohjalle!

Tämän viikon aikana olen luonnollisesti käynyt myös itse suoritusta ja tapahtuman kulkua yleensäkin paljon läpi mielessäni. Olen miettinyt tietenkin jo, miten voisin parantaa aikaani, mitä olisi jatkossa tehtävä toisin. Päällimmäisenä on mielessä erilaisten vauhtilenkkien määrän lisääminen. Nyt kestävyys alkaa jo olla sillä tasolla, että maratonin voi juosta suht kevyesti läpi, mutta ajan parantamiseksi vauhtikestävyyttä on parannettava. Toki optimaalinen sääkin tapahtumapäivänä voisi parantaa aikaa jonkin verran, mutta sään varaan nyt ei voi mitään laskea, sää on mitä on ja se on aina kaikille onneksi sama. Itse tapahtumaa varten voisin ensimmäiseen juoksutapahtumaa varten antaa seuraavanlaisia vinkkejä:
 1. Syö kisa-aamuna tuttuja turvallisia ruokia aamupalalla. Tankkausta ei kannata tehdä enää tässä vaiheessa. Lopeta juominen paria tuntia ennen starttia, jotta ehdit hoitaa myös vessa-asiat ennen starttia.
 2. Jos tavoittelet tiettyä loppuaikaa, kellonaikoja, johon mennessä on oltava esim 5, 10 ja 15 km:n kohdalla voi merkata esim käsivarteen vedenkestävällä tussilla. Myös geelien ottoajat saattaa olla tarpeen merkata muistiin. Aivotoiminta ei viimeisillä kilometreillä ole enää vilkkaimmillaan. 


 3. Varaa etenkin viileällä tai sateisella säällä paljon vaatetta vaihdettavaksi päälle suorituksen jälkeen. Juoksun jälkeen väsynyt keho ei jaksa enää säädellä lämpöä normaalilla tavalla. 
 4. Sateisena päivänä jätesäkki on kätevä lähtöalueella. Ainakin isoissa tapahtumissa lähtökarsinoihin on mentävä ajoissa. Jätesäkkiin pohjaan päänreikä ja pysyt kuivana lähtöön saakka. Itse juoksussahan taas tarkenee paremmin sateesta huolimatta. Maalialueelle kannattaa varata toinen jätesäkki tai sadetakki kuivien vaatteiden päälle puettavaksi.
 5. Suurissa tapahtumissa en suosittele kaverin kanssa juoksemista ainakaan tämän ensimmäisen kokemuksen perusteella. Ruuhkassa toisen menon seuraaminen vie vain turhaa energiaa. Jouduimme ystäväni kanssa esim. juomapaikoilla pinkomaan toista kiinni, kun juomamukin saaminen onnistuu toiselta paremmin. Hölmöä energian tuhlaamista. Sovi kuitenkin kaverin kanssa, missä tapaatte tapahtuman jälkeen. Nopeamman juoksijan tuskin kannattaa ainakaan huonolla säällä jäädä odottelemaan hitaampaa myöskään maalialueelle. Huomaa, että väkijoukossa ei välttämättä pääse myöskään puhelimella läpi. Kaveri on tietenkin kiva olla mukana tunnelmia jakamassa ja matkaseurana :)
 6. Alkukilometreille kannattaa varata mukaan oma vesipullo, jonka voi heittää matkalla roskikseen. Tällä tavalla ensimmäisistä ruuhkaisimmista juomapisteistä voi juosta ohi.
 7. Jos tavoittelet huippuaikaa, kannattaa ehkä huolehtia oma huolto radan varrelle. Juomapisteillä kuluu paljon aikaa ja välillä käteen saadussa mukissa ei olekaan sitä mitä kuvittelit. Itse sain yhdeltä juomapisteeltä urheilujuoman sijasta lihalientä. 
 8. Vessapaperia taskuun! Puska voi joskus olla ainoa vaihtoehto tai bajamajajonot minuuttien mittaisia...
 9. Varaa säilytykseen jäävään reppuun myös jotain pientä syötävää kaiken varalta. Itse tokkuraisena kävelin kaikkien ruokapisteiden ohi maalialueella. Jäin siis ilman järjestäjän tarjoamaa ruokakassia. Suklaapatukka repussa pelasti!
 10. Älä istahda paikallesi heti maaliin tulon jälkeen. Pieni kävely aloittaa palautumisen paremmin. Istumasta saattaa olla hankala päästä enää ylös.
 11. Luota itseesi ja kuntoosi. Viimeisillä kilometreillä mitataan tahdonvoimaa.
Onko sinulla vinkkejä kesän urheilutapahtumiin osallistuville?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti