sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Vähän reippaampi kymppi

Joulu oli ja meni ja pikkuhiljaa Maratonmatkailijan elämäänkin saapuu arki. Vielä on pari päivää vapaata, sen jälkeen edessä on paluu sorvin ääreen. Jouluviikolle on kertynyt ihan mukavasti juoksulenkkejä, vaikkakin tämän päivän lenkkiä lukuunottamatta muut lenkit ovat olleet leppoisaa hölköttelyä. Aattona ja tapanina juoksin reilut 6km molempina päivinä, samoin lauantaina. Tälle päivälle olin ajatellut pitempää lenkkiä, mutta toisin kävi.

Minulla on ilo omistaa ihana juoksuystävä, jonka kanssa olemme nyt melko säännöllisesti juosseet koko syksyn ajan joka sunnuntai. Yleensä vähän pitempää leppoisaa lenkkiä PPPP-tyylillä, eli pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Tuskailin tänään ystävälleni jo alkumatkasta, että jaloissa vähän painaa. Ei lenkit, vaan se, että nukuin viime yön todella huonosti. Jännä, miten nukkumattomuuden tuntuu heti huomaavan painavammista jaloista! Päätimme siten yhteistuumin juosta kymmenen kilometrin lenkin pitkän lenkin sijasta. Koko matkan tuntui jaloissa tukkoiselta, mutta huomaamattamme tulimmekin juosseeksi hieman ripeämpää tahtia. Kympin lenkkiin meni pari minuuttia päälle tunnin. Tosi hyvä suoritus mielestäni päivän tuntemukset huomioonottaen. Lisäksi juoksimme osittain teitä, jotka eivät olleet niin kovin hyvin aurattuja, joten jalkojen alla tapahtui myös hieman vauhtia verottavaa "lipsumista". Tästä lenkistä jäi todella hyvä fiilis! Ehkäpä kunnossa on tapahtunut jotain muutoksia, kun huonompanakin päivänä pystyy suurinpiirtein siihen 10km/tunti -tahtiin.

Monessa blogissa ja myös viimeisimmässä Fitness-lehdessä on ollut juttua talvilenkeille pukeutumisesta. Tänään pakkasta oli lenkkimme aikaan vajaat kymmenen astetta, mutta paikoitellen tuuli oli aika kylmän tuntuinen. Olin varustautunut urheilukerrastolla ja windstopper-juoksuhousuilla. Paitapuolelle lisäsin vielä yhden kerroksen toisesta hieman paksummasta urheilupaidasta. Pari päivää sitten oli pakkasta 13, kun lenkille lähdin ja silloin vetäisin yläosastoon microfleecen. Se oli jopa silläkin pakkasella hitusen liikaa, joten tänään tyydyin ohuempaan paitaan. Juoksutakkina minulla on ohut ja kevyt juoksutakki, ei mitään talvimallia. Kaulaan laitoin vielä buffo-huivin, päähän windstopper-pipon ja käsiin ohuet juoksuhanskat. Näillä vermeillä tarkeni tänään oikein mainiosti. Välillä vaatetta tuntui olevan jopa vähän liikaa, mutta tuulisilla osuuksilla olisi tullut vilu vähemmissä varusteissa. Oma heikko kohtani tuntuvat olevan reidet ja pakarat, vaikka niissä ihan reilusti vararavintoa onkin. Aina tahtoo hieman reidet ja pakarat jähmettyä. En tiedä, millaiset housut olisivat lämpimämmät... Yksi varuste, jota ilman en pakkassäällä lähde lenkille, ovat säärystimet. Ne suojaavat nilkkoja ja akillesjänteitä pakkaselta ja viimalta. En ole löytänyt sopivia säärystimiä kaupasta, joten käsityöihmisenä neuloin sellaiset ihan itse:


Vaikka kerrospukeutumisella pääseekin pitkälle, olen ajatellut yrittää metsästää talven alennusmyynneistä hieman paksumpaa juoksutakkia ja -housuja. Juoksutakkini koko on kuitenkin mitoitettu niin, että alle mahtuu kivasti yksi juoksupaita. Takki menee hieman naftiksi, jos alle tunkee fleecen. Kuitenkin, kun pakkanen kipuaa lähemmäs 20 astetta, alle olisi saatava mahtumaan jokin paksumpi välikerros. Tai sitten takin olisi oltava hieman paksumpi. En tiedä olisiko jokin softshellin kaltainen materiaali hyvä? Kokemuksia?

Tänään illalla on suunnitelmissa vaihtaa lenkkarit saapikkaisiin ja lähteä miehen kanssa elokuviin. Mennään katsomaan tapanina ensi-iltaan tullut kotimainen Päin seinää. Toivottavasti on hyvä :)

Mukavaa uuden treeniviikon alkua kaikille!

4 kommenttia:

 1. Hyvään aikaan olet kympin painellut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Kyllä, tuohon aikaan olen ihan tyytyväinen. Varsinkin, kun se tuli ihan yrittämättä, vahingossa. Ei tavoiteltu mitään tiettyä juoksuvauhtia, vaan mentiin vaan olevinaan kevyesti rupatellen.

   Poista
 2. Mä juoksen talvellakin aika vähissä vaatteissa. Mulle on riittänyt paksumpi aluspaita + ohut kesäjuoksutakki noin 10asteen pakkasessa. Itsekin oon miettinyt jotakin talvijuoksutakkia, mutten ole löytänyt vielä sopivaa. Alkaa ahdistaa, jos on liian kuuma. Juostessa tulee kuitenkin niin lämmin :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen tähän asti pärjännyt tuolla yhdellä ohuella juoksutakilla, mutta vähän haaveilen tosiaan toisesta vähän paksummasta... saa nähdä löytyykö mieleistä minullekaan. Varsinkaan, kun ei oikein osaa päättää, mitä haluaisi :)

  VastaaPoista