torstai 19. kesäkuuta 2014

Nousevilla vauhdeilla

Ajattelin tässä postauksessani vähän avata liikuntafilosofiaani. Ulkopuolisista (varsinkin itse liikuntaa harrastamattomista) saattaa tuntua, että elämääni ei mahdu mitään muuta kuin liikunnan harrastamista. Voin kuitenkin vakuuttaa, että kyllä mahtuu, eikä liikunta arvoasteikolla mitattuna ole edes ykkösenä. Esimerkiksi oma ja läheisten terveys sekä oma perhe menee kevyesti kaikkien liikuntasuoritusten edelle. Nämä tarkoittavat käytännössä sitä, että koskaan en halua uhrata terveyttäni esim. harjoittelemalla kipeänä. Enkä halua tietentahtoen aiheuttaa omilla liikuntaharrastuksillani myöskään urheilu- tai rasitusvammoja. Keväällä kun jalkoihin alkoi tulla rasituksen aiheuttamia kipuja, pyrin selvittämään rasitusvammoihin johtavia syitä ja niitä onkin etsitty yhdessä ammattitaitoisen fysioterapeutin kanssa. Myöskin juoksumäärät ovat nyt vähentyneet ja tilalle on tullut entistäkin enemmän myös kaikkea muuta liikuntaa ja fysioterapeutin laatimat jumpat.Tietenkään en nyt tarkoita sitäkään, etten uskaltaisi lähteä pitkille lenkeille tai innostua vähän hulluistakin ex-tempore -suorituksista, mutta pyrin aina pitämään jonkinlaisen järjen mukana. Voin innostua maratonista, mutta en lähtisi suorittamaan sitä treenaamatta ensin kunnolla. Hyvin harjoitelleena siitäkin suorituksesta selviää suuremmalla todennäköisyydellä kunnialla, kuin niin sanotusti kylmiltään.

Se, että oma perhe ja monesti myös sukulaiset ja ystävät, menevät liikunnan edelle, tarkoittaa sitä, että liikunnan takia en halua jättää perhettäni tai ystävyyssuhteitani hoitamatta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että myös lapset saavat harrastaa, kuljetan heitä harrastuksiin ja sovittelen omat lenkkini ja liikuntaharrastukseni näiden mukaan. Paljon hyödynnän odotteluaikoja omiin lenkkeihini. Ja taitaapa olla niin, että aika moni ystävistänikin elää samanmoista liikunnallista elämää, joten treffejä voi sopia myös lenkkipolulle. Kuulumisten vaihtamisen lomassa tulee sitten lenkkikin tehtyä ihan huomaamatta.

Samanlaista rentoa otetta koitan noudattaa myös ruokailujen suhteen. Haluan nauttia myös herkuista ja vähän epäterveellisemmistäkin asioista välillä. Kaikessa kohtuus on mottoni. Viljatuotteet olen joutunut jättämään ruokavaliostani pois viljatuotteiden aiheuttamien vatsavaivojen takia (tästä aiheesta voisinkin joskus tehdä ihan erillisen postauksen...), mutta muuten pyrin syömään pääasiassa terveellisesti, kuitenkin niin, että mikään ei kiellettyäkään. Syön paljon salaatteja, kasviksia/marjoja, mutta myös lihaa ja kalaa. Herkkujakin syön kohtuudella, samoin juon joskus viiniä tai muuta alkoholia. Vaikkeivät ne terveyden kannalta välttämättä hyväksi olekaan.

Ilmeisesti tämä arvojärjestys ainakin toistaiseksi toimii, sillä normaalille viikolle saan tälläkin menetelmällä ujutettua n. 7,5 - 10 tuntia liikuntaa. Eikä näihin määriin siis lasketa mukaan mitään normaalia hyötyliikuntaa, jota sitäkin kertyy päivittäin useampi kilmetri kävelyn muodossa. Tälle viikolle liikuntaa on kertynyt vähän vähemmän, mutta välissä onkin hyvä pitää vähän kevyempiä viikkoja, jotta elimistö pääsee välillä vähän paremmin palautumaan. Ei tämäkään viikko silti ihan sohvan pohjalla ole kulunut, sillä vapaa-ajan ohjelmaan on kuulunut esimerkiksi keilaamista. Ihan hauskaa puuhaa, vaikken sitä tässä tapauksessa harjoituspäiväkirjaani harjoituksena merkkaakaan. Lomassa tuli kuitenkin nautittua myös pari siideriä, joten en laskisi sitä liikuntasuoritukseksi :)

Sitten asiaan, ettei otsikko jää ihan irralliseksi asiayhteydestään. Eilen illalla olin ajatellut ensin ottaa ihan rennosti ja edelleen jatkaa rennolla linjalla, mutta sitten päätinkin tehdä pienen lenkin saunan lämpenemistä odotellessa. Koska minulla oli aikaa vain puoli tuntia, ajattelin ottaa tästä ajasta kaiken hyödyn irti. Päätin tehdä harjoituksen nousevilla vauhdeilla. Eli juoksin jokaisen kilometrin nopeammin kuin edellisen. Ensimmäinen kilometri meni aikaan 6:44, toinen 6:33, kolmas 6:05 ja neljäs 5:33. Viimeiset puoli kilometriä juoksin sitten 4:30 -vauhdilla. Juokseminen tuntui todella hyvältä ja kevyeltä. Johtuen varmaankin viimepäivien liikuntalevosta. Tuli siis käytettyä aika todellakin tehokkaasti hyödyksi ja loppujen lopuksi aikaa meni vajaa puoli tuntia koko lenkkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti