sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Hellepitkiksellä

Helteet hellivät edelleen meitä suomalaisia. Kuten aikaisemmin olen kertonut, olen nyt helteillä juossut vain lyhyempiä lenkkejä tai harrastanut ihan muuta liikuntaa, kuten pyöräilyä tai kuntosalia. Nyt päätin kuitenkin, ettei tämä enää voi jatkua näin, vaan on pakko päästä juoksentelemaan välissä vähän pidempikin lenkki. Muu perhe lupautui tällä kertaa pyörillään mukaan. Matkaan lähdimme heti yhdeksän jälkeen aamulla, jotta lämpömittari ei ehtisi ihan parhaisiin lukemiinsa nousta lenkin aikana. Alunperin tavoitteenani oli juosta kymppi, mutta kun juoksu kulki, ehdotin lenkin pidentämistä viiteentoista. Muut olivat heti mukana suunnitelmassa. Otin omat juomapullot mukaan pyörissä kuljetettaviksi, toiseen laitoin urheilujuomaa ja toiseen vettä. Hörpin lenkin aikana 750ml vähän ohjetta laimeampaa urheilujuomaa ja vähän vettä. Hyvin tuntui neste riittävän. Viimeisillä parilla kilometrillä sain kyllä kummallisia kylmän väristyksiä ja iho meni aivan kananlihalle helteestä huolimatta, joten en tiedä tuliko juomaa juotua siltikin liian vähän, vai menikö lämmönsäätely vaan muuten hieman sekaisin noin kuumassa säässä. 15km jäi tällä kertaa 300m vajaaksi, sen verran oma arvio lenkin pituudesta heitti. En kuitenkaan lähtenyt enää 300 metriä korttelin ympäri juoksemaan, sen verran kuumalta alkoi jo tuntua.

Lenkki oli siis kaikenkaikkiaan ihan onnistunut. Takareisi ei ilmoitellut kevään jumeista, eikä vanha nilkkavammakaan vaivannut. Tämä antaa lupausta vähän paremmasta. Listaan tähän alle muutamia oivalluksia, joita olen näillä hellelenkeillä havainnut. Kaikki muut nämä asiat ovatkin varmaan jo oivaltaneet, mutta minä vasta kantapään kautta. Oivalluksia helteellä juoksemiseen:

1. Omasta mielestäni tärkeintä on tässäkin se uskallus lähteä liikkeelle. Itselläni toimii sellainen, että päätän käydä vaikka lyhyemmän lenkin, jos tällä lyhyemmällä lenkillä tuntuu kulkevan, kukaanhan ei estä juoksemasta vähän suunniteltua pidempään. Tämän päiväinen lenkki kasvoi viidellä kilometrillä tavoitteesta.

2. Älä juokse kuumimpaan aikaan. Hyödynnä aamut ja illat.

3. Ukkoskuuron jälkeen ilma on viileämpi ja ilma hapekas.

4. Muista hattu. Tänään juoksin ohut juoksulippis päässä ja pää tuntui huomattavan paljon viileämmältä. Myöskään hiki ei valu silmille, kun otsanauha imee pahimmat hiet. Suojaa samalla myös kasvoja auringolta.

5. Hannalla oli taannoin aivan mahtava postaus "Jos olisin laihempi", jossa hän totesi, että jos hän olisi laihempi, hän voisi käyttää löysiä juoksushortseja, ilman että reidet hankaavat toisiinsa. Kuten Hannakin totesi, tätä ohuet reidet omaavat eivät voi ymmärtää. Olen itse myös tällainen paksureitinen tolppajalka, mutta löysin itselleni löysät juoksushortsit, joissa on alla kiinniommeltuna ns. pyöräilyshortsit. Vallan mukava keksintö, nyt minullakin on löysän näköiset juoksushortsit! Kuvaa varten vähän kohotin päällyslahjetta, jotta alla oleva tiukka shortsi näkyy,6. Jos mahdollista, ota pyöräilevää lenkkiseuraa mukaan, jotta mukana kulkee riittävästi juotavaa. Tokihan lenkin voi suunnitella vaikka siten, että voi kotiportilla käydä välillä juomapullosta juomassa tai kantaa pulloa juomavyössä tai kädessä mukana.

7. Juokse kuntokeskuksen juoksumatolla. Oman kokemukseni mukaan juoksumatot (ja salit yleensäkin) ovat tyhjimmillään juuri nyt ja juoksumatot hyvin käytettävissä. Välillä olen ollut kuntosalin ainoa asiakas. Kuntosalit ovat usein myös varsin hyvin ilmastoituja.

8: Mielestäni on hellelenkillä (kuten muutenkin) tärkeää kuunnella itseään, jos tuntuu pahalta, pitää uskaltaa lyhentää lenkkiä tai vaikka kävellä välillä.

1 kommentti:

  1. Mä oon juossut nyt suosiolla iltaisin. Kiva, että pääsit pitkikselle ja juoksu kulki hyvin :)

    VastaaPoista